بانک ملی ایران در راستای تسهیل معاملات مشتریان خود (پیمانکاران، کارفرمایان، واردگنندگان، صادرکنندگان و فروشندگان کالا و خدمات و. . .) انواع ضمانت نامه های زیر را صادر می نماید. ضمانت نامه پس از اعتبار سنجی ضمانت خواه و اخذ وثایق و تضمینات لازم مطابق دستورالعمل های داخلی بانک صادر می شود.
الف- بخش خصوصی
ضمانت نامه شرکت در مناقصه:
کارفرمایان جهت واگذاری پروژهها به اشخاص دیگر به پایینترین قیمت، اقدام به برگزاری مناقصه نموده و برای حصول اطمینان از ایفای تعهدات شرکت کنندگان در مناقصه ،ضمانتنامهای تحت عنوان ضمانتنامه شرکت در مناقصه را از شرکت کنندگان در مناقصه دریافت مینمایند .
این ضمانتنامه به ذینفع (کارفرما) اختیار میدهد در صورتیکه برنده مناقصه به تعهدات خود عمل ننماید و از این جهت خسارتی متوجه کارفرما شود، وجه ضمانتنامه را از بانک دریافت نماید و خسارات وارده را جبران و تامین نماید.
ضمانت نامه شرکت درمزایده:
چنانچه موسسه یا سازمانی قصد واگذاری کالا یا اموال خود را به بالاترین قیمت داشته باشد، اقدام به برگزاری مزایده نموده و برای اطمینان از ایفای تعهدات شرکت کنندگان در مزایده ، ضمانتنامه شرکت در مزایده اخذ می نماید.
این ضمانتنامه به ذینفع اختیار میدهد درصورتیکه برنده مزایده به تعهدات خود عمل ننماید و از این جهت خسارتی متوجه کارفرما شود، وجه ضمانتنامه را از بانک دریافت و خسارات وارده را جبران و تامین نماید.
ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان:
کارفرمایان به منظور اطمینان از اجرای مطلوب پروژه های واگذار شده به پیمانکاران، برای پرداخت هر مرحله از مبلغ قرارداد که براساس گزارش پیشرفت کار و هزینههای انجام شده توسط پیمانکار انجام میپذیرد، درصدی از مبلغ قرارداد را تحت کسور وجه الضمان کسر و به عنوان تضمین نزد خود نگهداری میکنند تاپس از انقضای مدت قرارداد و حصول اطمینان از اجرای صحیح پروژه و امور موضوع قرارداد پیمانکاری، وجوه کسر شده را به پیمانکار پرداخت نمایند.
چنانچه پیمانکار بخواهد این وجوه را قبل از خاتمه کار و تحویل قطعی پرژه دریافت نماید، می تواند با ارائه ضمانتنامه استردادکسوروجه الضمان به پیمانکار، کسور وجه الضمان را قبل از خاتمه کار دریافت نماید.
ضمانت نامه حسن اجرای تعهدات (حسن اجرای کار):
به منظور تضمین اجرای صحیح پروژهها، کارفرمایان ضمانتنامه ای تحت عنوان ضمانت نامه حسن اجرای تعهدات (حسن اجرای کار) از پیمانکاران مطالبه مینمایند. این ضمانتنامه تا اجرای کامل قرارداد در اختیار کارفرما باقی باقی خواهد بود.
ضمانت نامه استرداد پیش پرداخت:
پس از انعقاد قرارداد بین کارفرما و پیمانکار ممکن است پیمانکار قسمتی از بهای قرارداد را بعنوان پیش پرداخت از کارفرما دریافت نماید. در اینصورت کارفرما با اخذ ضمانت نامه استرداد پیشپرداخت وجه مربوطه را به پیمانکار پرداخت می نماید.
ضمانت نامه تعهد پرداخت:
این نوع ضمانتنامهها به منظور قبول پرداخت دین قطعی یک شخص در سررسید معین و به نفع طلبکار صادر می شود. چنانچه بدهکار یا ضمانت خواه بدهی خودرا به موقع پرداخت نکند، طلبکار میتواند مبلغ مندرج در ضمانتنامه را از بانک دریافت نماید.
ضمانت نامه های صادره به نفع سازمان امور مالیاتی و ضمانتنامههای حوزه نظام وظیفه از مصادیق ضمانتنامه تعهد پرداخت محسوب می شوند.
ضمانت نامه گمرکی:
واردکنندگان، به منظور ترخیص کالا از گمرکات کشور جهت تضمین بازپرداخت بدهی های خود بابت حقوقی و عوارض گمرکی می توانند ضمانت نامه گمرکی از بانک اخذ و به گمرکات ارائه نمایند. صدور ضمانت نامه به نفع گمرکات کشور به منظور پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و ترخیص کالا طبق نمونه های تهیه شده از طرف گمرک ایران با رعایت ضوابط مربوطه امکان پذیر خواهد بود.
ب- بخش دولتیصدور ضمانت نامه جهت تضمین معاملات دولتی و به نفع سازمان ها و دستگاه های دولتی، صرفاً براساس آئیننامه تضمین معاملات دولتی مصوب سال 1394هیئت دولت انجام می شود.
عناوین خاص ضمانتنامههای دولتی و تعریف آنها براساس مصوبه هیئت دولت عبارتند از:
ضمانتنامه شرکت در فرآیند ارجاع کار:
تضمینی است که اشخاص برای اثبات قصد و حداقلی از توان خود، به کارفرما می سپارند تا کارفرما آنان را در مراحل بعدی فرآیند ارجاع کار شرکت دهد.
ضمانتنامه انجام تعهدات:
تضمینی است که اشخاص پس از فرآیند ارجاع کار و انتخاب شدن برای معامله، به منظور اثبات پایبندی به انجام تعهدات خود باید قبل از انعقاد قرارداد به کارفرما بسپارند.
ضمانتنامه پیش پرداخت:
تضمینی است که اشخاص پس از انعقاد قرارداد درقبال دریافت پیش پرداخت براساس اسناد ارجاع کار به کارفرما میسپارند.
ضمانتنامه استرداد کسور حسن انجام کار:
تضمینی است که اشخاص درقبال آزادسازی سپرده حسن اجرای کار به کارفرما میسپارند.